– Astrid har banet vei for at alt er mulig
Astrid Øyre Slind er en av flere eliteløpere som hevder seg blant de beste både i verdenscupen og langløp. Men det 35-åringen leverte under VM i Planica og i verdenscupen så vel som i Ski Classics i vinter, kombinert med videre dobbeltsatsing på både allround og langløp, har for alvor satt fart på den utviklingen.
Astrid Øyre Slind, som går for den private norske storsatsingen Team Aker Dæhlie, ble historisk på flere vis i vinter. Men først og fremst fordi hun gikk seg rett inn i verdenscuptroppen etter Norgescupåpningen på Gålå i november, deretter tok seg til Tour de Ski og til slutt inn i landslagstroppen til ski-VM 2023 i Planica.
Hun gjorde det med et satsingsopplegg helt utenfor forbundslag, hun gjorde det i en alder av 35 år, og hun gjorde det parallelt med å satse langløp. Fasiten ble to VM-medaljer: Bronse på 15km skiathlon og gull på stafetten. Hun ble også nummer ti på den avsluttende VM-tremila, og dagen etter gikk hun inn til femteplass i Vasaloppet. Nå vil hun fortsette å satse på både langløp og allround langrenn, med VM 2025 på hjemmebane i Granåsen som hovedfokus.
Og nettopp den dobbeltsatsingen har satt fart i utviklingen mot å viske ut skillet mellom langløp og tradisjonelt allround langrenn.
Anikken Gjerde Alnæs fra brødrene Auklands privatlag Team Ragde Charge er en av flere som ser at stadig flere langløpere går verdenscuprenn, og vice versa.
– Flere langløpere har banet vei for at det skal være mulig å kombinere (langløp og allround-satsing), og holdningene er slik jeg opplever det utelukkende positive, sier Alnæs til Langrenn.com.
Saken fortsetter under
Ureddheten motiverer
Prestasjonene til Øyre Slind har motivert flere langløpere til å satse dobbelt på tradisjonelt allround langrenn og langløp.
Magni Smedås i Team Eksjöhus har allerede kunngjort at hun satser dobbelt framover mot VM 2025. Nå røper Alnæs at også hun har vært inne på tanken.
– Den ureddheten Astrid har, den innstillingen om at alt er mulig, gjør at vi andre også trigges, sier hun, og legger til:
– Jeg fokuserer 100 prosent på langløp, men er åpen for å gå verdenscup hvis jeg er god nok og det passer inn i planene. Først og fremst går jeg sesongåpningen på Beitostølen for å få god renntrening og stiller der med lave skuldre.
Les også: Magni Smedås går «all in» for dobbeltdrømmen
Saken fortsetter under
Utfyller hverandre
Alnæs, som går inn i sin femte Ski Classics sesong, kom selv til langløp etter mange års satsing på tradisjonelt allround langrenn. Hun har blant annet to topp-10 plasseringer i verdenscupen på CV’n fra sesongen 2020/21, begge i sprint fristil.
Hun ser tydelig at langløp og allround langrenn utfyller hverandre, noe hun selv virkelig har merket etter at hun gikk over til å satse fulltid på langløp. Og for henne er det nå flere av distanserennene på terminlista i verdenscupen som frister.
– Tidligere i karrieren, da jeg satset på sprint, har jeg ikke tenkt tanken om å være god nok for å gå distansrenn i allround langrenn. Men etter at jeg skiftet til langløp, har jeg blitt bedre på lengre distanser. Femmila i Holmenkollen går i klassisk til vinteren og er et renn mange drømmer om å få gå som norsk skiløper, sier 29-åringen.
– Jeg skal innrømme at jeg har begynt å skøyte litt igjen i år. Så hvis nivået og energien er der i en ellers hektisk sesong, utelukker jeg ingenting, sier Alnæs, og utdyper:
– Jeg har planlagt å gå sesongåpningen på Beitostølen før vi reiser til høyden i slutten av november for å forberede oss til sesongstarten på Ski Classics i Bad Gastein i starten av desember. Men jeg vet hva som gjelder: Går man fort nok på ski, så får man de mulighetene man fortjener.
Saken fortsetter under
Ungdommen skiller ikke på allround og langløp
Yngre løpere skiller i enda mindre grad skarpt mellom tradisjonelt allround langrenn og langløp.
Juniorkometen Alvar Myhlback, som går for det svenske langløpslaget Lager 157 Ski Team, tok tidlig et valg om å signere med et profflag i Ski Classics.
Men 17-åringen, som ble nummer åtte i Vasaloppet i vinter, er klar på at han har både langløp, verdenscup, VM og OL som klare målsettinger, både i 2025 og videre framover.
Det gjorde Myhlback klinkende klart under Toppidrettsveka i august: Der gikk han inn på tredjeplass i den avsluttende jaktstarten, foran hele den etablerte verdenscupeliten og bare slått av Johannes Høsflot Klæbo og tredobbelt verdensmester Simen Hegstad Krüger.
Les også:
17-åringen «alle frykter»: – Jeg kommer tilbake til VM i 2025. Da skal jeg vinne
Alnæs noterer seg også at begge juniorløperne i hennes lag satser både allround langrenn og langløp.
Både Oskar Vike Opstad, som vant Kanalrennet i sommer og ble nummer to i Klarälvsloppet, og Ragdes nysignering Solveig Støverud Lie har junior-VM i månedsskiftet januar/februar som hovedmål for første del av sesongen, men planlegger å gå flere Ski Classics løp utover vinteren.
Saken fortsetter under
Inspirasjonen går begge veier
Alnæs opplever dessuten en endring mot at det skarpe skillet mellom langløp og tradisjonelt allround langrenn er i ferd med å forsvinne, også generelt i skimiljøet.
Hun trekker fram at det ikke bare er langløpere som hevder seg i verdenscupen. Men også stadig flere eliteløpere fra allround langrenn legger inn ett eller flere langløp inn i sine sesongplaner. Og flere av dem hevder seg godt.
Martin Løwstrøm Nyenget tok blant annet dobbeltseier på sesongfinalen i Ski Classics i april, der han vant både Reistadløpet og Summit 2 Senja. Therese Johaug vant Birkebeinerrennet i 2015 og var bare hårfint unna seier på Birkebeinerrennet i 2022 (ett sekund bak Astrid Øyre Slind). Og Ebba Andersson, som vant tremila i VM i vinter, vant Reistadløpet i fjor, der den svenske sprintstjernen Emma Ribom ble nummer fire.