Anikken Gjerde Alnæs søker flere dager i høyden
– Det føles trygt og godt å ha en samboer som forstår og at idretten gir og tar. Slik som i sommer da vi reiste på en 18 dager lang høydesamling. Han var med laget sitt, Israel Premier Tech i tillegg, forteller Anikken Gjerde Alnæs.
– Høydesamling midt på sommeren sammen er som en sommerferie for oss, men hadde vært utenkelig for andre. Akkurat det å reise felles gir oss den nødvendige motivasjonen vi trenger for å legge ned timene med trening som er nødvendig, samtidig som vi kan nyte det.
Tusen gikk til Andorra på 2400 meter over havet. Et ganske utradisjonelt valg av destinasjon, men Anikken drar fram naturopplevelsene som utrolig bra og et fantastisk sted å tilbringe nesten 3 uker på tur.
https://www.langrenn.com/langlop/anikken-gjerde-alnaes-langlopstronen-er-ledig-na/
– Vi konkurrerer mye i høyden i januar og jeg har tidligere hatt utfordringer med å tåle høyden tidlig i perioden. Ved å få mer kontinuitet og erfaring med høyde vil det bli lettere å vite hvordan kroppen responderer, hvor mye jeg kan trene og å treffe med form på riktig tid. Dette ser jeg på som svært viktig skal jeg klare å hevde meg slik jeg ønsker allerede tidlig i sesongen, sier Gjerde Alnæs.
Det ble imidlertid en sein start på barmarkssesongen for Team Ragde Charge løperen. En drøy måned med diverse sykdom og korona satte sine spor i innledningen.
– Når jeg kom i gang med trening i forkant av Camp Ragde Charge i juni gikk det fint å trappe opp treningen ganske raskt og heldigvis var det enkelt å finne en fin rytme.
– Sammen med laget er vi i høyden nå. I tillegg skal vi tilbringe mange døgn i høyden fra slutten av november til slutten av januar.
Sommeren er perioden der grunnlaget virkelig legges og Anikken Gjerde Alnæs har fokus på gode langturer og terskeltrening. En viktig faktor for jenta som har hevdet seg sterkt i sprint i tillegg til langløp er at treningen gir energi og motivasjon til å fortsette å utvikles.
– Ved å reise til høyden får jeg fokusert på nettopp dette og jeg følte at sommeren gjorde meg klar for høsttreningen med tøffere intervaller og mer hurtighet.
– Det blir en spennende sesong og nivået på kvinnesiden har ikke blitt svekket av at flere av de store stjernene la opp etter forrige sesong. Astrid Øyre Slind har allerede tatt på seg favorittstempelet etter å hatt en fantastisk sommersesong, mens mange sterke navn ønsker å være med i kampen om poeng og trøyene, sier Anikken.
– Selv har jeg ambisjoner om å ta opp kampen om den grønne trøya og å heve taket ett steg til. Etter kampen om den grønne trøya i fjor, ble det med 2.plass.
Ønsker å kjempe om den grønne trøya
– Det å ha mål underveis i løpet motiverer meg og det er selvsagt et mål å få et bedre grep om nettopp den grønne trøya i år. Jeg har heller ikke vært i nærheten av å kjempe om pallplassene, så det er noe jeg har i bakhode på hver eneste økt. Med en fortsettende utvikling skal det være mulig å ta nye steg mot målene mine.
I treningsarbeidet har Anikken Gjerde Alnæs fokus på utvikling og ønsker å forbedre de egenskapene hun mangler. Det handler i stor grad om utholdenhet både fysisk og muskulært. En typisk uke på sommeren kan se slik ut:
Treningsplan
Mandag: Langtur stak 1.30 timer // Løp + styrke
Tirsdag: Langtur stak 2 timer // Intervall løp med totalt 30 minutter progressivt
Onsdag: Langtur løp 3 timer
Torsdag: Langtur stak 3 timer // Styrke
Fredag: Intervall stak 12 minutter*3 + 3 minutter*6
Lørdag: Langtur stak 4 timer
Søndag: Langtur løp 3 timer
– Treningsplanen og konkurranseplanen er lagt opp etter Ski Classics rennkalender. Har jeg tid og mulighet til å gå nasjonale renn vil jeg ta med meg det slik jeg gjorde i fjor. Det er jo slik at man alltid ønsker å gå fort i de skirennene man stiller i. Jeg er naturlig rask og er heldig som har raske muskelfibre i forhold til sprint og spurter.
– Fra å ha hatt fokus på å gå fort i 3-4 minutter så har jeg hatt fokus på å spurte underveis i langløpene på sprintpunktene. En forbedret kapasitet og styrke har gjort at jeg fortsatt har vært konkurransedyktig i de sprintrennene jeg har gått og hevdet meg veldig bra, sier Gjerde Alnæs.
Ny treningspartner som motiverer
Jenny Larsson er ei ny jente inn i teamet og Anikken skryter av den svenske jenta som en stor positiv gnist. Hun har en enorm motivasjon og drivkraft som er veldig smittende og inspirerende på hele teamet, samtidig som hun er fryktløs.
– Som løpere er vi er ganske like, noe vi kan dra godt nytte av i treningen for å pushe hverandre. Det at hun har en enorm motivasjon smitter over på meg. Så blir det spennende å se hvordan vi kan spille på hverandres styrker og bruke hverandre for å stille sterkest mulig på start til vinteren.
– Det å få en jente til inn i teamet når Marit Bjørgen og Therese Johaug valgte å legge opp er noe jeg har hatt sterkt ønske om, og Jenny føles som en perfekt match.
Carl Fredrik Hagen er som sagt samboeren til skiløperen og Anikken trekker fram noen viktige faktorer i deres hverdag.
– Det gir en god trygghet å ha han som diskusjonspartner om trening. Som utøvere er han motbakkespesialisten og jeg sprinteren. Langløp er sammenlignbart med sykkel og det å prate om og dele erfaringer om trening og taktikk er læringsrikt. Sykkel er en av idrettene som ligger godt foran på forskning og de har et større apparat rundt seg. Det blir jo selvsagt en god del treningsprat hjemme til enhver tid, smiler Team Ragde Charge løperen.