– Skru opp intensiteten, ikke lengden på økten

av rejlers • 22.12.2015

Hvor lang må egentlig en økt være i en hektisk hverdag for at den skal ha effekt? Jostein Hallén ved Norges idrettshøgskole gir svar.

Jostein Hallén er professor i fysiologi ved Norges idrettshøgskole, og leder av Seksjon for fysisk prestasjonsevne. Han mener de fleste er for opptatt av at treningsøktene skal vare lenge.

– Alt er avhengig av intensiteten, ikke lengden på økten, sier han til Langrenn.com.

40-minutters økten
Selv for mosjonister som trener en del fra før, vil en økt på 30-40 minutter ha effekt. Men da må økten foregå i relativt høyt tempo.

– En økt på 40 minutter er egentlig utgangspunktet for alle kondisjonsøkter. Den kan gjennomføres som langkjøring. Intensiteten bør da være moderat høy, for går det for rolig vil den ikke gi stor effekt, sier Hallén.

En 40 minutters økt kan også deles opp i en oppvarming, en intervalldel og en kort nedvarming. Uansett, 40 minutter er alt som skal til for å få en effektiv kondisjonsøkt.

– Å trene kortere, men litt hardere økter er effektivt, spesielt for aktive mosjonister som har en hektisk hverdag, fortsetter Hallén.

Men han er også opptatt av juniorløpere med en hektisk skole og treningshverdag. De blir gjerne fortalt hva som skal til for å bli best med referanse til de profesjonelle løperne på seniornivå.

Da kan det være bra å vite at treningsøkter på 1 time og kortere har god effekt. De lenger turene kan de ta i helgene.

Les videre nedenfor bildet
sognefjellet-13-02-f-borg.jpg
Marit Bjørgen og en lang rekke andre løpere i trening ved Sognefjellshytta. Foto: Erik Borg.

Mangel på tid og motivasjon
Hva med mosjonister som ønsker å gå Birken?

– For de som skal konkurrere langt er det selvfølgelig veldig viktig med noen lengre økter også.

– Mitt hovedpoeng er bare å få frem at alle økter ikke trenger å være 1 ½ time og lengre for at treningen skal ha effekt. Tvert imot vil så lange økter bety lavere fart og dermed går det du vinner på lengden tapt i lav intensitet, understreker Hallén.

– For mange kan det være ganske tøft å holde på for lenge, både fysisk og mentalt. Derfor synes jeg flere burde vite at korte og mer intensive økter har større effekt enn mange tror, fortsetter fysiologiprofessoren.

– Vet folk dette, tror jeg også flere kommer seg ut på treningstur, selv på dager der det er mangel på tid og motivasjon, legger Hallén til avslutningsvis.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Halvnorsk seier – men dobbelt Frankrike i Kontiolahti

    Norge fikk en halv seier i fellesstarten i Kontiolahti. 23-årige Eric Perrot tok sin andre verdenscupseier da han vant foran Quentin Fillon Maillet. Synd bare at Perrot har fransk landslagsdrakt. Dermed ble det dobbeltseier for Frankrike mens Sturla Holm Lægreid reddet den norske pallplassen.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    08.12.2024
  • Utklassing: – Det er et tradisjonelt Therese-løp

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Mister flere verdenscuprenn: Tandrevold ute på ubestemt tid

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Tidenes thriller: Tre centimeter skilte etter 20 kilometer

    av Ingeborg Scheve
    08.12.2024
  • Nye stjerneforfall til 20-kilometeren på Lillehammer

    av Langrenn.com
    08.12.2024