O2 på topp – Jernlagre på bunn
Maurice Manificat, Jean Marc Gaillard og Curdin Pearl bekledde pallen i sommerens Lysebotn Opp. 4 små sekunder deretter fulgte Simen Andreas Sveen som beste nordmann.
Verdensnavn som Martin Johnsrud Sundby, Emil Hegle Svendsen, Dario Cologna, Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen ble gjort til statister av løperen fra Team Sjusjøen og Ring IL.
For noen var dette en stor overraskelse, men for kjennere av langrennsidretten var resultatet nok en bekreftelse på at herr Sveen er en mann med virkelig stor kapasitet.
– Artig med en 4. plass i det selskapet?
– Lysebotn Opp er en skikkelig kapasitetsøkt for motoren. Jeg trodde ikke jeg skulle hamle opp med de beste der. Det er en positiv ting å ha med seg i det videre treningsarbeidet, men det er til vinteren det gjelder, smiler Simen Andreas Sveen.
Kraftig motor
– Hva er status for deg nå?
– Ting har fungert veldig bra i sommer og høst, etter en sesong som ble ødelagt av sykdom. Jeg hadde for lave jernlagre og det tok lang tid før blodverdiene var innenfor normalområdet igjen. Men nå er jeg der jeg bør være i forhold til den biten, forklarer han.
– Hva med det fysiske for øvrig?
– Jeg har aldri testet bedre enn jeg har gjort nå.
– Det ryktes i miljøet at du har testet maksimalt oksygenopptak på 92 i høst!
– O2-verdien er bare et tall. Det er lite hjelp i å ha godt oksygenopptak og god motor dersom arbeidsøkonomien ikke er god.
– Har man derimot god motor og god arbeidsøkonomi blir det vinn-vinn, poengterer Simen Andreas muntert.
Langrenn.com gir seg ikke helt, men tillater seg å spørre igjen. – Har du testet til 92?
24-åringen letter litt på sløret. – Du kan skrive at jeg har testet på 90-tallet.
Det er svært få utøvere, uansett idrett, som har levert testresultater for maksimalt oksygenopptak over 90. Bjørn Dæhlie skal i sin tid ha blitt målt til 96.
Stikkordet er arbeidsøkonomi
Men uansett verdier. Simen Andreas Sveen understreker nok en gang at det hele handler om samspillet mellom arbeidsøkonomi og motor. Dette er også noe han bevisst har fokusert på i treningsarbeidet gjennom sommeren.
– Jeg har jobbet mye med den tekniske biten. Føler også at jeg er i flytsonen med treningsarbeidet og at jeg til tider må sette på bremsen for å ikke bli for ivrig.
Fortsetter nedenfor bildet
Simen Andreas Sveen fanget av Langrenn.com mens han gikk runde på runde på Sognefjellet tidligere i år. Foto: Erik Borg.
Mye tid i høyden
Da Langrenn.com prater med Simen Andreas Sveen står han nærmest med den ene foten inne i et av flyene på Gardermoen. Etter å ha gjort seg ferdig med skolearbeidet for i høst, siste dag med medisinstudier var i dag og han tar fatt igjen i slutten av mars, setter Sveen nå kursen sørover.
– Hvor er du på vei?
– Først skal jeg være en snau uke i Livigno, deretter venter Ramsau. Totalt blir det 19 dager.
– Du har vært i de områdene før i høst også.
– Ja, jeg var 19 dager i høyden også i august. Da i Seiser Alm og Livigno.
Mye av samlingstiden er sammen med Team Sjusjøen, men det er også perioder hvor Simen Andreas Sveen er uten kameratene i teamet.
Går nasjonal sesongåpning
– Dumt spørsmål, for jeg tror vi alle vet svaret, men allikevel. Når kommer sesongdebuten?
– Det blir på Beitostølen!