Gode ski kommer med erfaring
Skismørning og det å smøre ski skal ikke være vanskelig eller ta lang tid. Jo bedre rutiner man har med hvordan man smører ski, jo mer artig blir treningsturen og konkurransen.
Et godt smøreresultat handler om å lage seg faste rutiner. Det man trener på, blir man bedre på. Slik er det med skismørning også.
Grunnprinsippet er det samme
– Det er greit å ta noen lette varianter en gang iblant, men man bør være klar over mulige konsekvenser, samt kjenne til den optimale fremgangsmåten, forteller Ronnie Frydenlund Hansen.
De grunnleggende måtene å smøre ski på er like enten du er den vanlige personen i gata, som har lyst å gå noen mil i måneden for å få frisk luft, eller om du er en som jager timer for å ta merket i Birken, eller bli best i verden, sier glisjefen.
Det er mange måter å smøre ski på, og mange eksperter bruker litt forskjellige teknikker og ord, men grunnprinsippene er tilnærmet like
– Gjør grunnarbeidet rett, forstå prinsippene, og juster smørningen etter ambisjonsnivået. Husk at det som er rett smørning for noen er kanskje ikke rett for deg.
Les videre nedenfor bildet
Fra innsiden i en av de mange smørebussene som følger verdenscupen i langrenn og skiskyting. Illustrasjonsbilde: Manzoni/NordicFocus.
Ingen målestokk for mosjonisten eller barneidretten
Det smørerne til skilandslaget driver med på verdenscup og i mesterskap bør ikke være noen målestokk for hva den vanlige mosjonist eller merkejegeren i Birken må gjøre. Dette gjelder da også i høyeste grad for barn og unge.
Smørerne i traileren kjemper en hard kamp om tusendeler og hundredeler.
Akkurat dette er viktig å ha i bakhodet. De har akseptert at det er det nivået de jobber på. Små variabler og marginer er enormt viktig.
Noe fasitsvar sitter de heller ikke på og de kan ikke alt. Svaret på akkurat det rennets smøring og gliprodukter er ikke gitt på forhånd.
Derfor jobber skismørerne i traileren svært lange dager og tester mye. Hver dag er en ny dag og de benytter enhver mulighet til å teste.
Les videre nedenfor bildet
Grundig arbeid med testing, nedtegning av notater og analyser er en viktig del av det å bygge kunskap rundt smøring og preparering av ski. Men det er også viktig å huske at ting også fra tid til annen både kan og bør gjøres enkelt. Illustrasjonsfoto: Laiho/NordicFocus.
Ingen dag er lik, ei heller med skismørning
De vet aldri hva de skal smøre med når de står opp om morgenen. Hver dag stiller de nysgjerrige opp med spørsmål og ulike testmetoder, som skal gi de svarene de leter etter.
Etter at konkurransen er over, uansett hvordan resultatet ble, er de flinke til å evaluere og noen ganger kjører de testen på nytt, for å lære noe til neste gang.
– Det er mange nyanser med smørning, ulike typer ski og hvordan hver enkelt ski oppfører seg på de ulike snøforholdene.
I smøretraileren kan to skismørere som smører likt få noe ulikt resultat. Stivheten på skien og noe ulik mengde kan utgjøre en forskjell.
– Skismørning er der og da. For å få gode ski handler det meste om hardt arbeid og erfaring med nettopp det skiparet. Fagkunnskap kommer med erfaring og læring, avrunder Frydenlund Hansen.